Discussion: Με ποιούς τρόπους θα επιβιώσει η ελληνική επιχείρηση;

Δεκέμβριος 2011

Συμμετοχή στην συζήτηση στα πλαίσια της Ελληνικής Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ (Hellenic Management Association)
Discussion: Με ποιούς τρόπους θα επιβιώσει η ελληνική επιχείρηση;

Nick Kouzos • Πολύ επίκαιρο και κρίσιμο ερώτημα αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί με μία σύντομη απάντηση. Ζητώ λοιπόν , εκ προιμίου, συγνώμη για την γενικότερη διατύπωση που ακολουθεί.
“Ευρύτερη συνειδητοποιηση” είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετόπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας και του περιβάλοντος μέσα στο οποίο η Ελληνική επιχείρηση λειτουργεί και αναπτύσεται.
Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα δύσκολο ν’απτυχθεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα κάτω από συνθήκες που ένας διογκομένος δημόσιος τομέας απομυζα κάθε ίχνος διαθέσιμου πόρου είται από τα τραπεζικά διαθέσιμα είται από τα κέρδη από πιθανές ιδιοτικές επενδείσεις. Ήταν καιρός να γίνει αυτό αντιληπτό από τον ευρύτερο πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο και βλέπουμαι να λαμβάνονται μέτρα προς την κατεύθυνση να ελεγθεί η διόγκοση αυτή, όσο οδυνηρά κι’ αν είναι τα μέτρα αυτά.
Ανεξάρτητα από αυτό που μεσο-μακροχρόνια θα βοηθήσει την ανάπτυξη, οι Έλληνες επιχειρηματίες μικρού και μεγάλου βελινεκούς δεν μπορούν να επιβιώνουν χωρίς άμεσες δράσεις ακόμα και κάτω από τις παραπάνω δύσκολες συνθήκες.
Το θέμα είναι να καταλειξουμαι σύντομα σε πρακτικές λύσεις που θα αξιοποιήσουν τα συγκρητικά μας πλεονεκτήματα.
Η παλαιότερη αντίληψη ότι η μικρομεσαία επιχείρησης αποτελεί τον ιστό της Ελληνικής οικονομίας, σε ένα εσωστρεφές περιβάλον δεν ισχύει πλέον. Η αξιοποίηση των συγκρητικών πλεονεκτημάτων σε συνδιασμό με το μέγεθος του εξαγωγικού εμπορίου σε προιόντα, ενέργεια και υπηρεσίες αποτελούν τα κρίσιμα στοιχείο για επιτυχία.
Οποιαδήποτε κι’ αν είναι τα συγκρητικά αυτά πλεονεκτήματα η προιόντα, το καινούργιο στοιχείο σήμερα είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε μία παγκόσμια αγορά.
Επομένως, είται προάγουμαι τον τουρισμό, είται εξαγουμαι αγροτικά προιόντα, είται παρέχουμαι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο κοινός παρανομαστής είναι το “Marketing”.
Αν επικεντρόσουμαι την προσπάθειά μας σε νέες μεθόδους και τα νέα διαθέσημα μέσα με στόχο την διευρημένη παγκόσμια αγορά είμαι βέβαιος ότι το Ελληνικό δαιμόνιο θα ξεπεράσει την κρίση και θα επιβιώσει.

Με την παρέμβαση της Miriam Kapeta-Liapi, στην παραπάνω συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων υπογραμίζεται η ανάγκη διαμορφωσης κυβερνητικής στρατηγικής στήριξης της ιδιοτικής οικονομίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας .
Το μέγεθος της Ελληνικής οικονομίας επιβάλλει την συνειδητοποίηση ότι δεν είναι εφικτό να επιβιώσουμε τελείως μόνοι.
Αν αποδεχτούμε την παραπάνω αρχή , σαν επόμενο βήμα, έρχεται η προσπάθεια για βελτίωση. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να είναι μονομερής, διότι οι παράγοντες επιτυχίας εξαρτώνται τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και από την στήριξη που παρέχει η κυβερνητική πολιτική, το περιβάλον λειτουργίας του δημοσίου τομέα και η ευρύτερη Κοινοτική πολιτική.
Με την προυπόθεση ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την εσωτερική κατάσταση της χώρας και τα πλαίσια συνύπαρξης , πρέπει ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τον Δημοσιο τομέα και να αγωνιστούμε για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου μοντέλου πολυεθνικής διαχείρισης της οικονομίας που είναι η Ευρωπαική Νομισματική Ένωση.
Η τελευταία πραγματικά αποτελεί ένα δυναμικά εξελισσόμενο ‘πιλοτικό’ σύστημα.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του συστήματος της Ευρωπαικής Νομισματικής Ένωσης έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένης μεταξύ άλλων, της ιδιαιτερότητας της γεωπολιτικής θέσης, των διαφενομένων πλουτο-παραγωγικών πηγών και της ανάγκης διατήρησης των ακρητικών Ευρωπαικών συνόρων.
Για όλα αυτά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν η Ελλάδα είχε έγκαιρα ελέγξει και αντιμετωπίσει τις βασικές της παθογένειες που προέρχονται από κυρίως πολιτικούς αλλά και ιστορικούς λόγους.
Συμπερασματικά στην αρχική μου τοποθέτηση και άποψη όπως διατυπωθηκε στην συζήτηση αυτή, συμπληρώνω ότι θα ήταν κυριολεκτικά ανώφελο και σοβαρά ανασταλτικός παράγοντας, αν ταυτόχρονα με τις οποισδήποτε αυτόνομες πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, δεν συμπεριληφθεί και η αποτελεσματική προσπάθεια βελτίωσης του πολιτικού μας περιβάλοντος με κύριο στόχο την ουσιαστική διατύπωση απόψεων ώστε να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους που προξένησαν την σημερινή δυσάρεστη κατάσταση στο επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Σχολιάστε