border-greece.jpg

Η κρίση του Κορωνοιού ανάγκασε την Τουρκία να  αποσύρει τις ομάδες μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας, όμως ο κ Ερντογαν φρόντισε να μας προειδοποιήσει ότι η απομάκρυνση είναι προσωρινή και οφείλεται στον Κορωνοιοό και αμέσως μετά θα τους ξαναστείλει….

Ας μην ξεχνιόμαστε λοιπόν, αμέσως μετά την κρίση θα αναβιώσουν σοβαρότατα προβλήματα στη παγκόσμια οικονομία αλλά και τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις της Τουρκιας.

Με την απότομη ανάπτυξη του  κουμμουνιστικού καπιταλισμού της Κίνας, η Αμερική αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει  μία ακόμα εμπλοκή στην Μέση Ανατολή.

Οι εμπλοκές της Αμερικής στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στην Συρία όπου οι ΗΠΑ στήριξαν τους Κούρδους εναντίον του ISIS, φαίνεται να ήταν αρκετές.

Η απομάκρυνση αυτή  και  η αδράνεια της Ευρώπης έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να υιοθετήσει εντονότερη επεκτατική πολιτική  στην Συρία και στην Μεσόγειο γενικά μέχρι και την Λιβύη και τη Κύπρο αλλά και να οξύνει την επιθετικότητα  απέναντι στην Ελλάδα με πολλούς τρόπους, επίθεση με την προώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και παραβίαση των διεθνών κανόνων όσον αφορά το δικαίωμα των νήσων να έχουν την δική τους ΑΟΖ.

Οι προφάσεις είναι πολλές, η μεγάλη ακτογραμμή της Τουρκίας στην Μεσόγειο και το Αιγαίο,  ο πληθυσμός και η γεωγραφική έκταση της της χώρας αγνοώντας την ακτογραμμή της Ελλάδας που μαζί με την ακτογραμμή των νήσων στο σύνολό τους  ξεπερνούν την ακτογραμμή ολόκληρης της Ευρώπης.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορεί να αγνοηθούν διότι σημαντικό μέρος του κράτους είναι νησιωτικό. Τα δικαιώματα των νησιωτών δεν είναι μειωμένα έναντι την Ελλήνων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί την σημασία της διεθνούς νομιμότητας γιατί δεν έχει η ίδια προσχωρήσει και υπογράψει τον διεθνή νόμο, αυτή η άρνηση όμως δεν προσδίδει καμία νομιμότητα. Επίσης αγνοεί την υπόσταση της Κύπρου σαν αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ.

Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης που έχει την αναγνώριση του ΟΗΕ παρά το γεγονός ότι αυτή είναι σε εμφύλιο πόλεμο και το κοινοβούλιο βρίσκεται στο αντίθετο στρατόπεδο. Αγνοεί επίσης τις απαγορευτικές διακηρύξεις του ΟΗΕ για μη ανάμιξη με στρατιωτική υποστήριξη. Δηλαδή εφαρμογή  των όρων του ΟΗΕ κατά περίπτωση.

Είναι απόλυτα εμφανές ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στη κατάλυση της διεθνούς νομιμότητας και την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης, συνθήκη βάση της οποίας ιδρύθηκε το Τουρκικό κράτος.

Το ποιο εμφανές γεγονός κατάλυσης της συνθήκης αυτής είναι η εισβολή στην Συρία με πρόφαση την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας μέσα στο έδαφος της Συρίας για την μεταφορά των προσφύγων κάτω από τον έλεγχο της Τουρκίας αλλά με χρήματα της Ευρώπης η οποία θα αναγκαστεί να συμβάλει κάτω από την απειλή του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Όλα αυτά θα αλλάξουν και την τοποθέτηση του Κουρδικού που είναι και η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που παραμένει από το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Αλλά βέβαια η αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή διευκολύνει και την εγκαθίδρυση βάσεων της Ρωσίας που και αυτή αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική επιρροή στην Συρία και Λιβύη.

Αυτά τα θέματα θα επανακάμψουν, μετά το τέλος της κρίσης του κορονοιού, μαζί με τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Ας μην ξεχνιόμαστε.

αυνορα 2.jpg