Κραυγή.jpg

Δεν φαίνεται η Ελλάδα να μπορεί να χειριστεί την προσαρμογή της στην σημερινή πραγματικότητα.

Επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Εξακολουθούμε να πάσχουμε από τις χρόνιες ασθένειες μεγαλοϊδεατισμού, πατριδοκαπηλίας, πολιτικαντισμου, διχόνοιας, πολιτικού αμοραλισμού και  φανατισμού. Όλα αυτά επιτρέπουν στους  άσπονδους φίλους και εχθρούς να εκμεταλλεύονται τα εθνικά μας ελαττώματα και επιπολαιότητες και να κεφαλαιοποιούν σε βάρος μας τα περισσότερα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Βλέπε ΑΟΖ  Ελλάδας και Κύπρου, αιγιαλίτιδα ζώνη, βραχονησίδες, αποστρατικοποιημένες ζώνες, μειονότητες, Σκόπια κλπ.

Εξακολουθούμε και πιστεύουμε  ότι κάποιοι σύμμαχοι προστάτες  θα μας σώσουν από την αιώνια απειλή εξ ανατολών.

Η μάχη του Ναβαρίνου

Ναβαρινο.jpg

Πόσες φορές θα υποστούμε Εθνικές καταστροφές για να βάλουμε μυαλό;

Άλλοτε είναι το.. ξανθό γένος, πόσες φορές θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της ελπίδας για να μας εγκαταλείψουν στο έλεος των κινδύνων από κοινούς εχθρούς; Αυτό γίνεται από την εποχή των Ορλόφ.orlof.jpg

Άλλοτε οι Άγγλοι σύμμαχοι που μας προέτρεψαν και παίξαμε το παιχνίδι τους στην Μικρά Ασία ενώ μας πρόδωσαν δύο φορές, τόσο στην Μικρά Ασία όσο και στην Κύπρο.

MIKRA ASIA.jpg

karaolhw.jpg

Άλλοτε στην προστασία του ΝΑΤΟ που το μόνο που λένε σε σχέση με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, ‘Βρείτε τα με την Τουρκία’. Βλέπετε η Τουρκία εξακολουθεί και να είναι μέλος της….Ατλαντικής Συμμαχίας

NATO.jpg

Άλλοτε πιστέψαμε  στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο και την προστασία των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων την στιγμή που η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βιομηχανική δύναμη επενδύει στην Τουρκία με περισσότερες από 70.000 επιχειρήσεις γίγαντες της Γερμανικής βιομηχανίας, ακόμα και σήμερα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και να προσποριστεί δικά της οφέλη.

SYNORA.jpg

Άλλοτε στις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που θα συμβιβαστούν μόλις τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλάξουν.

Τέλος πιστεύουμε στις ΗΠΑ ότι θα μας στηρίξουν εφόσον ταυτιστούμε με τα δικά τους συνολικά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

I NEED YOU.jpg

Η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς εμφανίζει μία χώρα υπερχρεωμένη, σε κατάσταση πτώχευσης με μειωμένη την αμυντική της δύναμη, με τις πολιτικές της δυνάμεις να αντιπαρατίθενται αγγίζοντας τα όρια του παραλογισμού προσπαθώντας η κάθε παράταξη να επιρρίψει τις ευθύνες στην άλλη ανάλογα με την ιδεολογική κοσμοθεωρία που πιστεύει ή εξυπηρετεί.

Αλληλοσπαράσσονται θυσιάζοντας στον βωμό της εξουσίας τα ευρύτερα και μακροχρόνια  Εθνικά συμφέροντα υπονομεύοντας ακόμα και τα θεμέλιά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Συνθηματολογία, σκοπιμότητα, ψεύδος, σκανδαλολογία και παρανομία έχουν γίνει τα λάβαρα της αντιπαράθεσης, παρασύροντας το κοινοβούλιο, τον διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία λειτουργίας του δημοσίου, και την ελευθεροτυπία.

Αυτό το παλιό πολιτικό παιχνίδι γίνεται και πάλι μέσα στην δύνη των διεθνών στρατιωτικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που φέρνουν στην επιφάνια τόσο τα συγκρουόμενα συμφέροντα όσο και τις αδυναμίες των διεθνών οργανισμών να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς κρίσεις.

Για την Ελλάδα η ιστορία επαναλαμβάνεται δύο διχασμοί δύο καταστροφές, μία το 22  μία την δεκαετία 40-49.

ΕΜΦΎΛΙΟς.jpg

Και από τις δύο καταστροφές υπάρχουν ακόμα τα κατάλοιπα και οι γενεσιουργικές αιτίες.

Πέρα όμως και από αυτές τις καίριες αδυναμίες που διέπουν το πολιτικό μας σύστημα, δυστυχώς μας  έχουν προλάβει και οι καταιγιστικές αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία.

ROBOT.jpg

Δεν αρκούν πλέον οι γενικόλογες ιδεολογικές κατευθύνσεις, της μίας ή άλλης οικονομικό- πολιτικής  κοσμοθεωρίας, για την ανάπτυξη, σήμερα οι συνθήκες απαιτούν πρώτα απ’ όλα. γνώση και ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

διοικηση.jpg

Σε αυτά είμαστε τελείως απροετοίμαστοι. Απλώς σκεφτείτε ότι στο δημόσιο αρνούμεθα την αξιολόγηση ενώ στον  ιδιωτικό ισχύει ακόμα η γνώμη του ενός.

αξιολογηση.jpg

Ας μην θεωρηθεί αυτό αυτονόητο γιατί οι έννοιες της απόδοσης ευθυνών είναι συνυφασμένη με την αξιολόγηση που επεκτείνεται όχι μόνο στον έλεγχο του δημοσίου υπαλλήλου και την μέτρηση της αποδοτικότητάς  του αλλά και με την απόδοση της εκάστοτε κυβέρνησης με βάση τα πεπραγμένα και υπεσχημένα.

Και εδώ φθάνουμε σε ένα καίριο σημείο ενός από τα  βασικότερα προβλήματα του Ελληνικού πολιτικού προβλήματος δηλαδή των πελατειακών σχέσεων.

Πελατειακές σχέσεις  σημαίνει απόκλιση από την εγκεκριμένη διαδικασία και την νομοθεσία που γίνεται εφικτή λόγω της έλλειψής ελέγχου της  εκτελεστικής εξουσίας.

Να γιατί η ικανότητα διοίκησης και διαχείρισης στα δημόσια πράγματα έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία, το δίκαιο και την αποτελεσματικότητα.

Η γνώση και η ικανότητα διοίκησης δεν αποκτάται από την υιοθέτηση  και μόνο ιδεολογικών η ιδεοληπτικών θέσεων και πρακτικών.

Μερικά ακόμα χαρακτηριστικά της ικανής διοίκησης είναι η δυνατότητα προβλέψεων των εξελίξεων, η μεθοδικότητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων και η ιεράρχηση των  προτεραιοτήτων και τέλος η προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις που οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες στην οικονομία και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις  διεθνώς, επιβάλουν.

γεωστρατηγικες.jpg

Οι καταιγιστικές εξελίξεις καθιστούν ακόμα ποιο καθοριστικά τα παραπάνω χαρακτηριστικά των διοικούντων που απαιτούνται.

Αντ’ αυτού παρατηρούμε καθημερινά έξαρση στα μεγαλύτερα και μόνιμα ελαττώματα της φυλής μας, συνεχή προσήλωση στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, σαν μέθοδο διαφυγής από τα σημερινά προβλήματα.

Ποια είναι αυτά τα δεσμά που μας φυλακίζουν ακόμα στο παρελθόν;

Τι σχέση έχει το μεγαλείο του Μέγα Αλέξανδρου με την αξιοποίηση των απορριμμάτων για την εξοικονόμηση της ενέργειας; Διότι και αυτό ανοίκει στν κατηγορία των προβλημάτων που καλουμεθα σήμερα να λύσουμε.

energia.jpg

Ποια η συμβολή του καπετάνιου πλοιοκτήτη σε ένα «start up» που του προτείνει ο εγγονός  του;  Διότι και στον ιδιωτικό τομέα καλούμεθα να προαρμοστούμε στις ταχύτατα μεταβαλόμενες συνθήκες.

Αλλά ας πάμε στα ακόμα ποιο δύσκολα, τι αντίκτυπο θα είχε στον μέσο Έλληνα η δημιουργία στρατιωτικών και αστυνομικών τμημάτων για Έλληνες Μουσουλμάνους;

σημαια.jpg

Πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την πληθυσμιακή γήρανση με βάση τις σημερινές προβλέψεις ότι από 10 εκ που είναι ο πληθυσμός της Ελλάδος σήμερα θα σμυκρινθεί σε 8.5 εκ μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα υπάρxει πληθυσμιακή έκρηξη στις  χώρες της Αφρικής και όχι μόνο; Ιδιαίτερα όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν εμπειρία προσαρμογής στο πρόβλημα εδώ και πολλές δεκαετίες;

dimografiko-thumb-large.jpg

Αυτοί είναι μερικοί από τους ελάχιστους προβληματισμούς που θα έπρεπε να απασχολούν τόσο τους ηγέτες όσο και τα μέσα ώστε να αφυπνίσουν και τον λαό για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να μην τους απασχολούν τα πρόσκαιρα και απολύτως ψηφοθηρικά ψεύδη με τα οποία καθημερινά μας βομβαρδίζουν.

Η Αρχαία Ελλάδα έλαμψε και υπάρχει σαν πρόγονος του δυτικού πολιτισμού, η σημερινή Ελλάδα σβήνει και δεν θα υπάρξει αν δεν μετεξελιχθεί με ανάπτυξη σε μία παγκόσμια οντότητα με πυρήνα τουλάχιστον των 20 συνολικά εκατομμυρίων των πανταχού Ελλήνων που θα μπορέσει να πρωτοστατίσει στην απορρόφηση τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού που  εμφανίζεται καλλιεργώντας τις βασικές πολιτιστικές αρχές που την βοήθησαν να επιβιώσει αυτά τα 3 χιλιάδες χρόνια χωρίς απομόνωση. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η μοναδική μας ελπίδα και μέλλον.

Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς βασικούς συντελεστές της οικονομικής ανάπτυξης που έχει τόσο εξωγενείς όσο και εσωγενείς παράγοντες,

Εσωγενείς όσον αφορά την παραγωγικότητα που ρόλο πέζει η διοικητική ικανότητα όσο και εξωγενείς που είναι η εκμετάλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που σήμερα εμφανίζονται να υπάρχουν στον υποθαλάσιο χώρο της Ελληνικής ΑΟΖ.

ganti.jpg

ΝΚ

 

Advertisements