“ Ντρέπομαι που ανήκω στο Ανθρώπινο είδος”

George Horton

Η Νάνση Χόρτον η κόρη του Αμερικανού Προξένου στην Σμύρνη το 1922 απεβίωσε στο Νοσοκομείο Υγεία.. Η Νάνση ήταν 103 ετών, είχε αφιερώσει την ζωή της στην διαφύλαξη του έργου του Πατέρα της, μεγάλου φιλέλληνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια είχε ένα σοβαρότατο εγκεφαλικό. Λίγα χρόνια πριν είχα συναντήσει την Νάνση στην Γλυφάδα όπου ζούσε

Η τελετή θα γίνει στην Αγγλικανική Εκκλησία Φιλελλήνων το πρωί 11.00 στις 5 Μαρτίου ενώ η Σορός της θα μεταφερθεί στην Αμερική αμέσως μετά.

Η Συμβολή του George Horton στην διάσωση πάρα πολλών Ελλήνων το 1922 αλλά και οι ενέργειες που έκανε  προς την Αμερικανική κυβέρνηση καθώς και το συγγραφικό του έργο έχει αποκτήσει ιστορική σημασία.

Ο George Horton εργάστηκε ακούραστα ριψοκινδυνεύοντας την δική του ζωή με το να προμηθεύει στους πρόσφυγες τα κατάλληλα έγγραφα με σκοπό να εξασφαλίσει την διαφυγή τους. Σε μία στιγμή μάλιστα έδωσε την ευκαιρία στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να σωθεί αλλά εκείνος έμεινε και υπέστη μαρτυρικό θάνατο.

Οι τελευταίες λέξεις του Χόρτον κατά τη αποχώρησή του από την φλεγόμενη Σμύρνη επιβαίνοντας στο θωρηκτό S.S Litchfield  ήταν: “ Ντρέπομαι που ανήκω στο Ανθρώπινο είδος”

Ένα από τα χαρακτηριστικά συγγραφικά έργα του Χόρτον ήταν το βιβλίο του “The Blight of Asia” (Η Πληγή της Ασίας)

Η ίδια η Νάνση Χόρτον μου δώρισε ένα βιβλίο αφιερωμένο στο έργο του Πατέρα της  “The Infamy of a great betrayal”   ‘Η αισχρά προδοσία που συνεχίζεται κατά της Ελλάδας από την τριετία 1919-1922 ως τώρα.

Γραμμένο σαν αφιέρωμα στον Χόρτον από τον Δρ Μεναδρο Φοίβου Ακάδημο. Το βιβλίο έχει ταξινομηθεί στην πτέρυγα Ιστορικών έργων της Μεγάλης Βιβλιοθήκης του United States Congress.

Συνημμένα επισυνάπτω σύνδεσμο με λίγες σελίδες από την εισαγωγή του συγγραφέα. Πολύ επίκαιρο με το προσφυγικό πρόβλημα.

The infamy of a great betrayal