ekseliksi-anthrwpou
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ
Ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της Wall Street Jeremy Grantham
εκμυστηρεύεται τα πράγματα που θεωρεί πως συνιστούν απειλές για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό
Ο θρυλικός επενδυτής λοιπόν ανησυχεί για έναν κόσμο που δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται όπως επιθυμεί, δεν κυβερνάται σωστά, είναι γεμάτος από ηγέτες που απατούν τους εαυτούς τους σχετικά με τις δυνατότητές τους και την αποτελεσματικότητα τους, εξαντλούνται οι προμήθειές του και κυριαρχείται από ζώα με περιορισμένες δυνατότητες: τους ανθρώπους.
Δεν μπορώ να κρύψω την απομόνωση που αισθάνομαι όταν έρχομαι σε επαφή με ορισμένα από τα φαινόμενα της εποχής μας.
Αισθάνομαι απομόνωση σαν μία έκφραση της αδυναμίας μου να εκφράσω την αντίθεσή μου σε πολλά από τα τεκταινόμενα αυτή την περίοδο σε πολλούς τομείς, είτε αυτά παρατηρούνται στην πολιτική, είτε στην καθημερινότητα της κοινωνικής ζωής, είτε στην οικονομία, την παιδία, την εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας, την αξιοποίηση της τέχνης, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, των μέσων επικοινωνίας και τόσους άλλους τομείς που χαρακτηρίζουν τις εξέλιξεις και τις συνθήκες της σημερινής εποχής.
Αναρωτιέμαι αν αυτή η απομόνωση έχει σχέση με το γεγονός ότι χρόνος βαρύνει πια τους ώμους μου η εάν η εκτεταμένη κρίση που βιώνεται τόσο έντονα στην χώρα μου συμβάλει σε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, δεν μπορώ να εθελοτυφλώ και να αποφεύγω να βλέπω εικόνες που ξεκινούν από τις εικόνες των μεγάλων δημιουργών που διαμορφώνουν σαν πολιτικοί τον καινούριο κόσμο που αναδύεται μέχρι την νέα γενιά που αμφισβητούν αλλά δεν έχουν ακόμα βρει κάποιον βηματισμό . Γιατί άραγε δεν με πείθουν;

Γιατί αισθάνομαι ένα βαρύ πέπλο υποκρισίας να καλύπτει κυρίως τον χώρο των μεγάλων;
Αλλά δεν είναι μόνο η υποκρισία που με ανησυχεί, με τρομάζει περισσότερο η έλλειψη θάρρους εφαρμογής μίας πειστικής θεωρίας που φέρνει στο μυαλό μου ένα γνωστό ευφυολόγημα :
‘Όσοι υπολείπονται σε θάρρος βρίσκουν πάντα μια φιλοσοφική θεωρία για να δικαιολογηθούν’.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην διοίκηση μέσω πολιτικών συνασπισμών που απλώς προσπαθούν να επιβάλουν συμβιβασμούς χωρίς αποτελεσματικότητα.eurogroup1Είναι λοιπόν φυσικό να αναζητώ μία ελπίδα αισιοδοξίας από την νέα γενιά.
Παρατηρητής και εδώ της ζωής λαμβάνω ανάμεικτα μηνύματα.
Εικόνες αντιφατικές σχεδόν αλληλοσυγκρουόμενες. Βλέπω την υγειή αντί-συμβατικότητα σε αντιπαράθεση με την παθολογική επαναστατικότητα. Την δράση για την υλοποίησης μιας καινοτομίας σε αντίθεση με την αδράνεια της ευτυχίας της Νιρβάνα. Την χαρά της επικοινωνίας με την αρρώστια του facebook. Το πλήθος και η διαθεσιμότητα της πληροφορίας με την ανικανότητα αξιοποίησής της.
Τέλος από πού θα φωτίσει κάποια ηλιαχτίδα ελπίδας;
Πρόσφατα άκουσα στα νέα την πραγματική ιστορία ενός μικρού παιδιού που ατύχησε να χάση τους γονείς του, τον ένα μετά τον άλλο σε πολύ μικρό διάστημα. Η θεία που το ανέλαβε του προσέφερε από λύπη πολύ συμπόνια και πολλά δώρα, το ίδιο και οι φίλοι της οικογένειας.
Το παιδάκι παρακάλεσε να του δώσουν πολλά μικρά δωράκια που αφού τα έλαβε άρχισε να τα δωρίζει στον δρόμο. Σε ερώτηση γιατί το κάνει αυτό, απάντησε γιατί θέλω να μαζέψω 33.000 χαμόγελα!
Να μια αχτίδα ελπίδας.
ΝΚ

Υστερόγραφο:
Τι θα μπορούσε να θεωρεί ως απειλή για τον κόσμο ένας επενδυτής της Wall Street;

Σύμφωνα με τον βρετανό συνιδρυτή και επικεφαλής της στρατηγικής επενδύσεων της Grantham Mayo van Otterloo (GMO) Jeremy Grantham, έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στην παγκόσμια αγορά, η ερώτηση αυτή έχει μια περίεργη απάντηση.

Στην πρόσφατη επιστολή προς τους πελάτες της GMO, ο Grantham παρουσιάζει 10 προβλήματα «που απειλούν την υπόστασή μας».

Ποια είναι αυτά; Δείτε:
1. Η πίεση για αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και στην ισορροπία του ανεπτυγμένου κόσμου.
2. Η εποχή των άφθονων και φθηνών πόρων που φεύγει για πάντα
3. Το πετρέλαιο
4. Τα κλιματικά προβλήματα
5. Η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων
6. Η εισοδηματική ανισότητα
7. Η κατανόηση των ελλείψεων στη δημοκρατία και τον καπιταλισμό
8. Οι ελλείψεις της Fed
9. Οι επενδυτικές φούσκες σε έναν κόσμο που είναι, αυτή τη στιγμή, διαφορετικός
10. Οι περιορισμοί του Homo Sapiens

images