Μία αξιόλογη συνέντευξη

Μπορεί να  έχω αναφερθεί με  πολλές φορές σε ιστορικά αλλά και τρέχοντα πολιτικο-οικονομικά γεγονότα, τους παραλληλισμούς και τα μαθήματα που μας διδάσκει η ιστορία, όμως  είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι  το μεγέθος της κρίσης που περνάει η χώρα είναι τόσο μεγάλο που καμία φωνή δεν μπορεί να είναι αρκετά δυνατή για να αφυπνίσει κάποιο αξιόλογο τμήμα  της,   παραπλανημένης κοινής γνώμης.

Ο τρόπος έκφρασης  και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τους θεσμοθετημένους παράγοντες της Ελληνικής κοινωνίας , συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικών και συντεχνιακών παραγόντων, επιχειρηματικού δυναμικού, επαγγελματικών φορέων και επιμελητηρίων δεν φαίνεται να παράγει μία συνισταμένη δύναμη που να δείχνει προς μία διέξοδο.

Λέξεις  όπως, καινοτομία, εξωστρέφεια, κρατισμός, λαϊκισμός, Δημοκρατία, λιτότητα, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα, μνημόνιο και πολλές άλλες έχουν καταστεί κοινότυπες εκφράσεις  που έχουν χάσει κυριολεκτικά την σημασία τους αφού χρησιμοποιούνται από όλους χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.  Μένουν κενές εξαγγελίες χωρίς αποτελέσμα η πειστικό σχέδιο που να βασίζεται   σε  ρεαλιστικές βάσεις.

Η   ιδεοληψία, ο φανατισμός, και οι ωφελιμιστικές πρακτικές δεν πείθουν ούτε δίδουν ελπίδα πλέον. Αυτό έχει σαν  με αποτέλεσμα την πλήρη απογοήτευση σχεδόν απόγνωση του κάθε πολίτη.

Κανείς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα από την ρίζα του.  κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχασε περισσότερο από το 25% του καθαρού Εθνικού προϊόντος του, σε καιρό ειρήνης. Παράληλα  χάνεται  σοβαρό ποσοστό του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ενώ βρυσκόμουνα σε αυτή την απαισιόδοξη  ψυχολογίκή κατάσταση  παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον δύο συνεντεύξεις του προέδρου του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ Λαμπρινόπουλου. Οι ομιλείες αυτές έχουν ένα επίπεδο που δίδει νόημα και κατεύθυνση  απαλλαγμένη από κάθε είδους πολιτικές η αλλού είδους ωφελιμιστικές  σκοπιμότητες. Είναι μία νότα ρεαλισμού και αισιοδοξίας.

Για τον λόγω αυτό επέλεξα να μοιραστώ  τις συνεντεύξεις αυτές μαζί σας.

Νίκος Κούζος

Πρόσφατες συνεντεύξεις του Προέδρου του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου, στο Capital TV και στο Time TV.Capital TV: http://www.capital.gr/capitaltv/video.asp?id=2343

Time TV: https://www.youtube.com/watch?v=V-ajxcoZ0eY