Μετά την αυτοκτονία του Έλληνα συνταξιούχου και την πολύ μεγάλη αποχή Γερμανών τουριστών λόγω του άσχημου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών  θεώρησα χρήσιμο να αποσταλεί η παρακάτω επιστολή με σκοπό την άμβλυνση των εντυπώσεων και αναστολή των ακυρώσεων αφίξεων Γερμανών τουριστών.

Ελπίζω το έγκριτο  περιοδικό να δεχθεί να δημοσιεύσει το άρθρο αυτό.

Δεκτή θα είναι οποιοδήποτε παρατήρηση για τον εμπλουτισμό η βελτίωση του κειμένου.

Ακολουθεί σχέδιο της επιστολής.

 

 

Προς περιοδικό Spiegel,

Κύριοι,

 

Δεδομένου του  κύρους του εγκρίτου περιοδικού σας απευθύνομαι σ’ εσάς για την δημοσίευση  της παρακάτω επιστολής  που σκοπό έχει την καλύτερη προσέγγιση των Ευρωπαϊκών λαών και κυρίως του Γερμανικού και του Ελληνικού που πρόσφατα δοκιμάζεται δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Νίκος Κούζος.

 

Ανοιχτή επιστολή.

 

Φίλοι Γερμανοί και λοιποί Βόρειο- Ευρωπαίοι,

Απευθύνεται σε εσάς  ένας Έλληνας αστός που και αυτός υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής  κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των  συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην πατρίδα μου, βιώνω έντονα το αρνητικό κλίμα που αναπτύχθηκε  στην Γερμανία, εναντίον της  Ελλάδας , και επιβαρύνει τον μέσο φορολογούμενο της βιομηχανικά ανεπτυγμένης Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ευρώπη αγκάλιασε την Ελλάδα και με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα προσπάθησε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη υποδομών και να δημιουργήσει την ελπίδα πως το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα θα προσεγγίσει το μέσο Ευρωπαϊκό, μέσα από ένα κοινοτικό οικονομικό προγραμματισμό.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, τις ιστορικές συνθήκες και τις απαιτήσεις των καιρών. Αντίθετα υπέκυψε σε λαϊκισμούς, συναλλαγές, και την διαφθορά με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθεί  η ευκαιρία αυτή που της δόθηκε, στο βαθμό που απαιτείτο, έτσι που σήμερα  η Ελλάδα να εμφανίζεται σαν τον φτωχό συγγενή  που επιβαρύνει τα πλουσιότερα μέλη της οικογένειας.

Ο λαϊκισμός όμως είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας απ’ όλες τις πλευρές.

Λυπάμαι πραγματικά για τις δημοσιεύσεις τόσο του Γερμανικού όσο και του Ελληνικού τύπου που επιτείνουν το άσχημο αυτό κλίμα και παραπέμπουν σε άσχημες στιγμές του παρελθόντος.

Εκείνο που θέλω να πετύχω με αυτή την «ανοιχτή επιστολή» είναι μία περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση των λαών μας μακριά από πολιτικές και εθνικιστικές προκαταλήψεις.

Ο Ελληνικός λαός χρειάζεται την Γερμανία περισσότερο από την οικονομική βοήθεια, για  τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και για τον τουρισμό που εκείνη μπορεί ν’ απολαμβάνει.

Σήμερα η Ελλάδα χάνει τον Γερμανό τουρίστα χωρίς πραγματικό λόγο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία παρεξήγηση που μέσα από τον λαϊκισμό και από τις δύο πλευρές διογκώνεται.

Κάθε λαός έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που διαμορφώνονται από τις δικές του ιστορικές και πολιτισμικές εμπειρίες.

Οι Έλληνες θαυμάζουν την μεθοδικότητα, την εργατικότητα και την ευθύτητα του Γερμανικού λαού.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού πρεσβεύει τα  Ευρωπαϊκά ιδεώδη και αισθάνεται την Ευρώπη σπίτι του, όχι μόνο γιατί η Ευρώπη τον στηρίζει οικονομικά αλλά κυρίως γιατί αισθάνεται πολιτιστικά και πολιτικά συγγενής.

Πρωτοστάτησε για την θεμελίωση του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Γι’ εμάς ο Helmut Cole είναι ένας από τους πρωτεργάτες δημιουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήμασταν αλληλέγγυοι στο δράμα του διαμελισμού της Γερμανίας και εορτάσαμε μαζί σας την πτώση του τείχους.

Ξεχάσαμε γρήγορα τις πληγές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ζώντας τον αδελφοκτόνο εμφύλιο της δικής μας ιστορίας μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, κατανοήσαμε το δράμα  του Γερμανικού λαού, με την διαμέλισή του.

Χαρήκαμε το μεγάλο κύμα του τουρισμού από την Γερμανία και είδαμε την ανθρώπινη όψη της  συμφιλίωσης.

Είδαμε με καλό μάτι την ανασυγκρότηση της Δυτικής Γερμανίας  που έγινε με Αμερικανικά χρήματα αλλά κυρίως, και πάνω απ’ όλα, από την διαφύλαξη των συνόρων της  για τριάντα χρόνια χωρίς πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες που της επέτρεψαν, όπως και της Ιαπωνίας, την βιομηχανική της ανασυγκρότηση.

Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε και έγκαιρα  την βοήθεια  Μάρσαλ ή άλλη βοήθεια για ανασυγκρότηση. Δεδομένου ότι ενεπλάκη

σε ένα καταστροφικό εμφύλιο. Τα ερείπια της Γερμανικής κατοχής δεν αποκαταστάθηκαν  αλλά, στα ερείπια αυτά, προστέθηκαν και τα ερείπια του εμφυλίου μέχρι το 1949.

Η Ελλάδα ήταν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που ενεπλάκη σ’ ένα τέτοιο εμφύλιο.

και ως μικρή χώρα έπεφτε από την μία σφαίρα επιρροής σε άλλη, από τη Αγγλική στην Αμερικανική.

Ως λαός ήμαστε ευγνώμονες για την Αμερικανική βοήθεια αλλά ταυτόχρονα γίναμε και θύματα μίας άλλης διαμάχης και με τους ίδιους μας τους συμμάχους.

Η Κύπρος επηρέασε τρομακτικά τις σχέσεις μας με την σύμμαχο Αγγλία.

Τα κατάλοιπα του εμφυλίου και ο  ‘ψυχρός πόλεμος’ ανατολής -δύσης που ακολούθησε, έδωσε την ευκαιρία στον άρρωστο Εθνικισμό και την  στρατιωτική δικτατορία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει μία ακόμα καθυστέρηση στην ένταξη μας στη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ανάπτυξη.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, και η εν γένει επιθετική πολιτική στο Αιγαίο, έδωσαν την χαριστική βολή τόσο στην δικτατορία, αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Έστω και αργά το επιθυμητό γεγονός πραγματοποιήθηκε. Η Ελλάδα εντάχθηκε στην οικογένεια της Ευρώπης που ακόμα και το όνομά της καθορίζει την πολιτιστική της συγγένεια.( « Ευρώπη» είναι Ελληνική ονομασία)

Όμως η υποδομή δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί, το κράτος  δεν ήταν έτοιμο για να ακολουθήσει τον Ευρωπαϊκό τρόπο ανάπτυξης και υπήρχε κίνδυνος που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Η μεταπολίτευση, δηλαδή η μεταφορά από την δικτατορία στο Δημοκρατικό πολίτευμα,  δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Η Ελλάδα δεν είχε την υποδομή, ούτε την δεινότητα, να  διαπραγματευτεί την είσοδό της  απέναντι στην πολυεθνική τακτική της Ευρώπης.

Ο κυριότερος λόγος, πέραν της ανάγκης συμπλήρωσης της υποδομής της που εκκρεμούσε ακόμα από τον β παγκόσμιο και πολιτιστικής της συγγένειας, ήταν η άμυνα στα υπολείμματα του Οθωμανισμού που επικρατούσαν  στην φίλη και σύμμαχο Τουρκία.(Επεκτατικές βλέψεις)

Η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ευοδώθηκε.

Η Ελλάδα παρότι μέλος του ΝΑΤΟ και της   Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θεωρήθηκε οριστικά  σύνορο της Ευρώπης και δεν έτυχε της ίδιας προστασίας που κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες έτυχαν. Αντί  αυτού παρέμεινε όμηρος μίας ασαφούς στρατιωτικής συμμαχίας ως προς τα δικά της αμυντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να καταλήξει ένας από τους κυριότερους πελάτες στρατιωτικού εξοπλισμού των συμμάχων της,  Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας και  Γερμανίας, ένας ακόμα λόγος για  να μην μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και επενδυθούν χρήματα για ανάπτυξη.

Αυτός  ήταν ένας ακόμα λόγος για να γίνει η Ελλάς αντικείμενο αντικρουόμενων συμφερόντων και διαφθοράς.

Πράγματι πιστεύω ότι το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολίτευσης είναι υπεύθυνο σε σοβαρό βαθμό για την διαφθορά και ανικανότητα, ενώ ο λαός δεν ευθύνεται, ‘το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι’ αλλά η διαφθορά έχει δύο πλευρές, αυτόν που τα παίρνει και αυτόν που τα δίνει.

Κάποιος επαγγελματικός φίλος κέντρο-ευρωπαϊκής χώρας μου έγραψε, εν ‘όψη των επικειμένων εκλογών στην Ελλάδα:

“ Είναι καιρός να τιμωρήσετε τώρα το διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς”

Ναι, θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτούς τους διεφθαρμένους. πολιτικούς χωρίς να καταλύσουμε την δημοκρατία. Πώς όμως και ποιους όταν οι ίδιοι οι σύμμαχοι μας  και φίλοι μας , εσείς οι Γερμανοί δεν μας δίνεται τα ονόματά τους. Τα ονόματα αυτών που οι βιομηχανίες σας χρημάτισαν. Περιορίζεστε στην ηθική αναγνώριση του σφάλματος. Βλέπε  Simens και Χριστοφοράκος.

Μήπως τώρα γίνομαι πολύ Εθνικιστής;

Δεν θέλω να προβάλω επιχειρήματα για δικαιολογίες για την ανικανότητα και διαφθορά του Ελληνικού πολιτικού συστήματος. Αλλά και του εθισμένου σ’ αυτά μέρους των λαϊκών στρωμάτων.  Όμως, δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε και να μην βλέπουμε την συμμετοχή των συγκρουόμενων παραγόντων   που συντηρούν αυτή την κατάσταση.

Υπάρχει ευθύνη και από αυτήν την πλευρά, νομίζω λοιπόν για να ήμαστε δίκαιοι να τα δούμε όλα αυτά συνολικά, για να βοηθηθεί η πατρίδα μου αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.  Έτσι θα μπορέσει να καταστεί αυτή, ένα μοντέλο πολυεθνικού συμβιβασμού,  αντικρουόμενων  συμφερόντων.

Αρκετά έχει υποστεί και η Ευρώπη αλλά και η Γερμανία και η Ελλάδα ολόκληρο τον 20 αιώνα.

(Βαλκανικοί πόλεμοι, δύο παγκόσμιοι, γενοκτονίες,, εμφύλιοι, καταρρεύσεις πολιτικών οικονομικών κατεστημένων, Εθνικών τοπικών πολέμων και συγκρούσεων, πτωχεύσεων, οικολογικών καταστροφών, τρομοκρατίας κλπ.)

Η επιτυχία του πειράματος της Ενωμένης Ευρώπης αποτελεί ελπίδα σωτηρίας για τον κόσμο ολόκληρο.

Σ’ αυτό πιστεύουν ακόμα οι περισσότεροι Έλληνες.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη, της νομισματικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, θα αποτελέσει το μοντέλο της συμβίωσης και για τους   G20   και τον ΟΗΕ..

Η Γερμανία σήμερα έχει την πρωτοβουλία και την υπομονή να στηρίξει την Ελλάδα, να αναπτυχθεί  και να λύσει τα προβλήματα της Νότιας Ευρώπης γενικότερα.

Έτσι  αύριο η Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να δείξει τον δρόμο για την διεθνή ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ,  Ευρώπης, Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας, Βραζιλίας και Αραβικού κόσμου.

Η επιστολή αυτή δεν αποτελεί πολιτικό μανιφέστο κάποιου  πολιτικού κόμματος, αλλά είναι απλά, η αντίληψη του μέσου Έλληνα που πιστεύει ακόμα στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Θέλω να τελειώσω με μία ακόμη αναφορά στην Ιστορία που πιστεύω ότι αποτελεί πηγή μάθησης και εμπειρίας και όχι μία άρρωστη δικαιολογία για τις ανεπάρκειες του παρόντος.

Είμαι περήφανος σαν Έλληνας όχι μόνο για τον Αρχαίο πολιτισμό αλλά για την συμμετοχή του Ελληνισμού στην πρόσφατη Ιστορία της ανθρωπότητας, κυρίως της Ευρωπαϊκής.

Ένας μόνο Έλληνας, ακόμα και μέσα από την υπόδουλη πατρίδα μου, κάτω από την Οθωμανική καταπίεση, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης νεότερης Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας  τον 18 και 19 αιώνα συνετέλεσε ουσιαστικά¨

  1. Στην δημιουργία της Γερμανίας με την ένωση των διαφορετικών κρατιδίων.
  2. Στην δημιουργία της Ελβετίας ως ενιαίου κράτους-εθνότητας.
  3. Στην αποτροπή της διάλυσης της Γαλλίας, μετά τους  Ναπολεόντειους πολέμους.

 

Πόσο άραγε αυτά είναι γνωστά;

Φαντάζομαι όχι τόσο, όσο είναι γνωστός ο Μπετόβεν στην Ελλάδα.

Αγαπητοί φίλοι και εταίροι Γερμανοί, Σουηδοί, Φιλανδοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί κλπ,

Ελάτε για διακοπές στην Ελλάδα, επενδύστε στο μέλλον της Ευρώπης.

 

Νίκος Κούζος

Ένας  Έλληνας αστός